lauantai 21. syyskuuta 2013

heipähei ja liikaa tekstiä

Eihän mulla kaikki oo ruusunlehdillä tanssimista tietenkään ja yks asia joka ärsyttää aina välillä täällä on se, ettei mulle kerrota asioita. Vaihtarien oletetaan tietävän et kolmena päivänä viikossa on joku ylimääränen tunti jonka löytää netistä(?), et tajutaan miten ruokailu toimii tai varsinki et oletetaan meijän tajuavan jos joku selittää tuhattajasataa ranskaks meille ohjeita johonkin. Tossa vaan pari esimerkkiä mut tuntuu et sellaset "uusien ykkösten ro -tunnit" ois meille hyväks, sellaset mis kerrottais kaikkii ihan perusjuttuja meillekin :-D Olettamisesta tuli mieleen et mun äiti kysy tiedänkö mikä on croissantti ja sisko alko selittää eilen et mikä on NCIS haha.
Asiasta kolmanteen, oon nyt ollu kaks viikkoo mun perheessä ja arkeen oon aika hyvin sulautunut joukkoon, viides lapsi joka ei ees puhu ranskaa on varmasti tosi helpottava lisä. Mun vime viikonloppu meni, kun Marie -siskon kaa mentiin Bordeauxiin ja sieltä kyydillä sitten babysittaamaan meijän serkkuja. Adoptoidut Clement 3v ja Elois 1,5v oli mahtiseuraa meille, mut lopuks oltiin vaan niin väsyneitä et mentiin nukkumaan (Elois sit herättiki meijät viideltä itkuunsa). Sunnuntai meni St Hilairessa "adoptioperheiden piknikillä" missä vaan syötiin ja vähä leikittiin. Suuntavaisto meni multa ihan totaalisesti ku Pessacista (serkkujen luota) mentiin St Hilaireen ja illalla menikin vaan 15 minuuttia kotiin, kun luulin et ollaan jossain ihan toisella puolella Akvitaniaa, tätä Bordeauxin lääniä. 

Maanantaina taas kouluun, tällä kertaa sain jopa selfkortin, tääl self/cantine on sama asia ku ruokala mut kaikki sanoo self ja siit hämmenty aluks. Ne toimii siis silleen et lataat siihen rahaa ja ku oot valinnu ruokas ni ruokalatäti ottaa sen viivakoodin siitä ja jos menee "luoton puolelle" eli miinukselle ni saat kuitin ja sun pitää mennä kansliaan maksamaan, mistä kans hämmennyin aikalailla. Maanantaina pidettiin kans kahen muun vaihtarin kanssa esitelmä Suomesta joka meni ihan niiku pitikin, vähän jänskätti :-D opettajaki tunnisti et Joulupukki ja porot on Suomesta!
Opiskellaan täällä muuten tosihelppoo fysiikkaa (yläaste-tasoa) ja sitä kemiaa englanniksi (kun yhdeksän tuntia englantia viikossa ei ois tarpeeksi) ja kemian tunnilla testattii et millanen muovi kelluu. Ainakaa ei oo koulustressiä ku ei saada kirjojakaan ja kokeista ei tuu numeroita. 

Tääl muuten ruoka on ollu ihan normitasoa eikä sellasta AH RANSKALAINEN RUOKA mut venailles vaa jotai jouluu yms. Nää juo kaakaoo ihan järkyttävän isoista kulhoista! Mut tykkään siit et joka ilta syödään yhdessä perheen kanssa ja kerrotaan kaikkea ja jutskaillaan. Ainiin ja täällä syödään koulun jälkeen (klo 17 aikoihin) gôutée, eli herkku, joka on yleensä paikallinen chocolatier (voitaikinaa ja suklaata) tai joku nutellaleipä yms. Illallinen sit syödään 19-20 aikoihin. Yhtenä päivänä syötiin illallisella jotain linssijuttuu jota luulin keitoks mut sitä sit syötiinki haarukalla, hämmennys oli suuri. Tääl on kyl paljon kaikkea mistä hämmennyn ja mikä ihmetyttää, nii paljon etten ees muista kaikkea. Koulussakin torstaina oli suomalaisvaihtarin siskon kaverin synttärit ja mutki kutsuttii syömään kakkua ruokiksella (sen jälkee ku joku kanslisti anto meijän ohittaa koko ruokajonon joka oli äärettömän pitkä) ja must tuntuu et tääl on kaikki tosi ilosia kokoajan. 

Eilen eli perjantaina oli hyvä päivä! Paitsi koulussa mut ilta suju loistavasti. Menin Marien kanssa jonnekin katolisen kirkon juttuun jos oli pelkästään lukiolaisia lähilukioista Montesquieusta jossa mä oon ja Max Linderistä joka on iha järkyttävän jätti. Oli siis joku nuortenillan tapanen syksyn aloitusjuttu, missä ensin katottiin pyhiinvaellusvideoita (iha sika siistejä!) ja laulettiin ja sit mentiin lähellä olevaan tyhjään kirkkoon laulamaan ja sytyttämään kynttilät läheisille. Sen jälkee sit palattii takas ja keskusteltiin jotain mist en tajunnu yhtää mitää ja sit syötiin! Namnam kaikki oli tuonu jotain hyvää ja sit herkuteltiin huolella. Oon rakastunu kuskusiin mitä on aina piknikeillä täällä ja quiche ah. Mulle sanottiin monesti eilen et mul on tosi hyvänkuulonen aksetti ranskas ja et puhun jo paremmin ku mitä kaks viikkoo sitten. Yks niistä järjestäjistä oli kuulemma ollu Tampereen ammattikorkeakoulussa ja osas sanoo suomeks jotain juttuja :-D Pointti oli et itsevarmuutta oli eilen runsaasti ku oli mukavia ihmisiä ympärillä. Ei silleen ettei muuten olis mukavia tyyppejä.
mun kylppärissä asuu kaks megalomaanista hämähäkkiä.
tarkennus paikallaan, täs vähän perusmaisemaa

huomenta
tehtiin marien kanssa korvapuustei jotka epäonnistu...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti